1. Topluma Bağlan Derneği Hakkında;
Topluma Bağlan, sivil toplum aracılığı ile şehirlerde insanlar ve hayvanlar arasındaki uyumun iyileştirilmesi, yerel, ulusal ve küresel seviyede hayvan hakları savunuculuğunun gerçekleştirilmesi, iyileştirilmesi, artırılması ve bu alanda çalışan kişi ve kurumlara destek verilmesi üzerine kurulmuştur.
Topluma Bağlan, bu vizyonu hayvanların insanlar ile yüzyıllar öncesinde kurmuş olduğu simbiyotik ilişkiye dayandırmaktadır. Ekosistemde var olan farklı türlerin işbirliği içerisinde yaşama dair kazan-kazan ilişkileri kurması insanlığın dünya üzerindeki en yoğun canlı olma yolculuğunda önümüze çıkmaktadır.
Bu bağlamda Topluma Bağlan insanlar ve hayvanların şehir içinde uyum içerisinde yaşamasını, birlik içerisinde topluma katkı sağlayan ilişkiler kurmalarını hedeflemektedir. Topluma Bağlan özellikle kalıcı evi olmayan hayvanların toplum içerisinde kendilerine yer bulmalarına yardımcı olmak, yerel yönetimlerin ödevleri noktasında hayvan hakları savunuculuğu yapmak ve hayvan haklarına dair toplum bilincini artırmak misyonu ile hareket etmektedir.
Topluma Bağlan misyonunda hayvan hakları savunuculuğu çift yönlü olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm canlıların yaşam hakkına dikkat çekmesinin dışında hayvan haklarının korunması insan haklarının iyileştirilmesinde dolaylı yoldan rol oynamaktadır. Yüzyıllardır insanlar ve hayvanlar yan yana birlikte yaşamakta ve gündelik işlere katılmaktadır. Binek hayvanları, haberci güvercinler, arama-kurtarma köpekleri, rehber köpekler, otizmli çocukların sosyalleşmesine yardımcı olan arkadaş kediler, hastalıkları
koklayan kedi ve köpekler gibi birçok örnek sunulabilir. Hayvanlarla çalışma şeklimiz yıllar içerisinde değişip gelişse de hayvanlarla olan ortaklığımız aynı kalmıştır.
Topluma Bağlan'ın kendine edinmiş olduğu misyonda hayvanların bu ekosistemde yer alması, yeterli bakımı alan yaşamlar sürmesi ve evrimlerinin doğasına uygun ve insani şartlarda insanlık ile simbiyotik olarak ilişki kurmasına önem vermektedir. Bu kapsamda Topluma Bağlan Derneği; hayvanların fiziksel, psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarına uygun şekilde yaşamaları için mücadele eder. Hayvanların kötü muamele ve istismara maruz kalmalarını önlemek, sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi ve barınaklarda daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlamak gibi çeşitli konularda çalışmalar yapmaktadır.
2.Topluma Bağlan Derneği’nin Stratejik Öncelikleri
Topluma Bağlan hak temelli bir sivil toplum örgütü olup hak özneleri hayvanlardır. Dernek, kent hakkı üzerinden kurduğu çalışmalarını toplum düzeyinde bilinçlendirme faaliyetlerinde kurmaktadır. Hayvan haklarının toplum nezdinde tanınması, yaşam alanlarına saygı duyulması, ihmal, istismar ve şiddetten korunmaları için sesli, yazılı, görsel çalışmalar yapar, kampanyalar yürütür ve projeler hayata geçirir. Aynı zamanda politika seviyesinde savunuculuk yaparak sistem değişikliğini hedeflemektedir. Politika yapıcı ve karar vericilerin gündemine bağlayıcı hayvan hakları koruma kanunlarının alınması için çalışmalar yürütür.
Topluma Bağlan Derneği’nin 2023 yılı stratejik öncelikleri arasında
Bilgi-belge merkezi olmak
Görünürlük çalışmaları
İzleme çalışmaları yer almaktadır.
Topluma Bağlan sınırlı kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak öz kaynakları ile bu üç stratejik öncelik için çeşitli çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalar 3. Topluma Bağlan Derneği’nin Programları ve 4. Topluma Bağlan Derneği’nin Faaliyetleri bölümlerinde ayrıntılı olarak yer almaktadır.
3. Topluma Bağlan Derneği’nin Programları
Topluma Bağlan Derneği'nin sürekli gönüllü programı bulunmaktadır. Gönüllü Programı üç kola ayrılmıştır.
Saha Çalışmaları
Topluma Bağlan'ın saha çalışmaları, hayvan hakları savunuculuğunu yerinde uygulamayı amaçlamaktadır. Gönüllülerimiz, sokak hayvanlarının barınakları, sokaklar ve parklar gibi farklı yerlerdeki ihtiyaçlarını karşılamak için görevlendirilebilirler. Bu çalışma aynı zamanda Topluma Bağlan Derneği’nin izleme çalışmalarına katkı sunmaktadır.
Dernek Organizasyonu
Gönüllülerimiz, Topluma Bağlan'ın yönetim ekibi ile birlikte çalışarak dernek organizasyonu için gerekli çalışmaları yapabilirler. Bu kapsamda, gönüllülerimiz sosyal medya hesaplarının yönetimi, etkinlik planlama, eğitim materyalleri hazırlama ve toplumda farkındalık yaratma gibi çalışmalar yapabilirler.
Gönüllü Organizasyonu
Topluma Bağlan'ın gönüllülük organizasyonu, gönüllülerin program süresince düzenli ve etkili bir şekilde görevlerini yerine getirmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Gönüllülerimiz, yöneticiler tarafından verilen görevleri tamamlamak, düzenli raporlar sunmak, toplantılara katılmak ve diğer gönüllülerle işbirliği yapmak gibi sorumluluklar üstlenirler. Bu organizasyon aynı zamanda gönüllüler arasında birlik ve dayanışmayı artırmak için de fırsatlar sunar.
Topluma Bağlan aynı zamanda bir bilgi-belge merkezi olmayı hedeflemektedir. Bu amaçla hem yazılı ve sesli açık kaynakları sitesinde daha fazla kişiye ulaşması için bir araya getirir hem de kendi bilgi-belgelerini üretir. Yayın Programı kapsamında oluşturulan tüm bu bilgi-belgeleri Topluma Bağlan Platformlarında paylaşarak daha fazla kişiye ulaşması için çalışmalar yürütür. Bilgi-belge merkezi olma amacının yanı sıra Topluma Bağlan, kişilere kendilerini duyurmaları için de bir platform sunmayı hedeflemektedir ve dışardan yayın
başvurularına açıktır. Bu yayınlar editör ekibi tarafından kontrolü sağlandıktan sonra web sitesi ve diğer mecralarda yayınlanır.
Dijital dönüşüm ve teknolojinin efektif kullanımını önemseyen dernek yapay zekayı çalışmalarında kullanır, hak temelli çalışmalarında yapay zekayı çalışmalarına entegre eder. Derneğin bazı paylaşımlarında “bu metin ChatGPT desteği ile oluşturulmuştur” veya “bu görsel yapay zeka desteği ile oluşturulmuştur” ibarelerine rastlanabilir.
4. Topluma Bağlan Derneği’nin Faaliyetleri (Haziran - Aralık Dönemi)
A. Yayınlar
Topluma Bağlan Derneği açık kaynakları bir araya topladığı bir merkez olmasının yanı sıra kendi bilgi-belgesini de üretmektedir. Bu bağlamda dernek, Haziran - Aralık 2023 dönemi boyunca 8 blog yayınlamıştır. Bu blogların her birine dernek internet sitesinden, dernek instagram ve linked-in hesaplarından ulaşılabilmektedir. Blogların amacı toplum nezdinde savunuculuk yapmak, toplum bilincini geliştirmek yer almaktadır. Bu nedenle bloglar Hayvanları Sahiplenme Rehberi, Hayvan Destekli Terapi ile Yaşlıların Doğası Üzerine, Türk Anayasacılığının Gelişiminde Hayvan ve Çevre Hakları gibi çok çeşitli konular yer almaktadır.
Bu bloglar arasında Türk Anayasacılığının Gelişiminde Hayvan ve Çevre Hakları Blogu’u 53 okunma ile şu ana kadar en çok ilgi çeken blog olmuştur. Sokak Hayvanlarının Yaşam Mücadelesi ve Hayvanların Duygusal Dünyası başlıklı yazılar da onu takip etmektedir.
B. Sessiz Çoğunluk Podcast
Sessiz Çoğunluk Podcast’in ilk sezonu 8 bölümden oluşmakta olup Hayvanların Duygusal Dünyasını incelemektedir. Podcast’ler hem internet sitesinin arayüzünden hem de Spotify uygulaması üzerinden dinlenebilmektedir.
Sessiz Çoğunluk Hayvanların Duygusal Dünyası Hayvanlarda Yas ve Kayıp, Empati ve Yardımlaşma, Aşk ve Bağlılık gibi genellikle insan odaklı düşünülen konular üzerine yoğunlaşmakta olup insanlar ve hayvanlar arasında farklılıklardan çok benzerlikler olduğunun altını çizmeye çalışmaktadır. Bu podcastler psikoloji biliminden temellerini alarak hepimizi hayvan hakları ve bunun neden önemli olduğu konusunda, insan odaklı düşünmenin dışına çıkmaya zorlamak üzerine kurgulanmıştır.
Bu podcast serisi ilk sezonu itibari ile 18-55 yaş aralığındaki 40 hayvansever dinleyiciye ulaşmıştır. En çok dinlenen bölüm 11 çalma sayısı ile Hayvanların Duygusal Dünyası olmuştur.
C. Paydaş Çalışmaları
Topluma Bağlan Derneği paydaş haritalama çalışmasını da kurulduğu andan itibaren önceliklendirmiştir. Etki alanını genişletmek için farklı paydaşlarla iletişime geçmiş ve stratejik ortaklıklar kurmuştur. Haziran - Aralık 2023 tarihlerinde işbirliği kurulan ve stratejik ortaklık geliştirilen kurum/kuruluşlar aşağıda yer almaktadır.
C.1. Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu
C.2. Uluslararası Sivil Toplum Ağı Derneği (ICSNA)
D. Saha Çalışması Anketi
Dernek hak temelli çalışmalar yürütmekte olup politika seviyesinde savunuculuk yapma amacı taşımaktadır. Bu savunu kampanyalarını ise veriye dayandırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda hem sivil toplum alanında hem de politika yapıcılar arasında veriye dayalı çalışma yapılması anlayışının gelişmesi için çalışmalar yürütülmektedir.
Topluma Bağlan Derneği sahanın fotoğrafını çekerek ilerleyen süreçlerdeki çalışmalarını gerçekleştireceği ihtiyaç analizi doğrultusunda planlamaktadır. Bu kapsamda oluşturulan Hayvan Haklarına İlişkin Farkındalık anketi ulusal düzeyde bir durum analizi gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Bu anket ile bölgelerdeki yerel yönetimler tarafından kurulan barınakların izlemesinin yapılması, geliştirilmeye açık alanların belirlenmesi ve katılımcılığın artırılması hedeflenmektedir. Anket doğrultusunda ortaya çıkarılacak durum analizi önümüzdeki dönem raporlaştırılacaktır.
E. Sivil Sesler
Topluma Bağlan Derneği 17-18 Kasım 2023 tarihlerinde Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi (STGM) tarafından düzenlenen Sivil Sesler Festivali’nde yer almıştır. Bu festivalde yaptığı çalışmaları yaygınlaştırmak, anket çalışmasını hızlandırmak ve stratejik ortaklıklar kurmak amacı taşımıştır.
F. Genel Kurul Toplantısı
Topluma Bağlan Derneği 9 Aralık 2023 tarihinde Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirmiştir. Toplantı sırasında derneğin 2024 öncelikleri belirlenmiştir.
5. Topluma Bağlan 2024 Stratejisine Bakış
Topluma Bağlan Derneği 2023 yılındaki stratejik önceliklerini arkasında bırakmadan kurum kapasitesini de geliştirerek yeni yol haritasını Genel Kurul Toplantısında tüm üyeleri ile birlikte oluşturmuştur.
2024 yılında Topluma Bağlan Derneği’nin stratejik öncelikleri aşağıda yer almaktadır.
Bilgi-Belge Merkezi
Topluma Bağlan 2024 yılında bilginin üretildiği bir merkez olmayı hedeflemektedir. Derneğin öz kaynakları ile üretilen bilgilerin yanı sıra Gönüllülük Programı ile yıl ortasından itibaren derneğe katılan, hayvan hakları konusunda fikirlerini ifade etmek isteyen bireylerin/tüzel kişilerin bir araya geldiği araştırmalar yürüttüğü ve raporlar, makaleler ve bloglar yayınladığı bir rota çizilmiştir.
İzleme Çalışmaları
Öncelikli olarak yerel yönetimler tarafından kurulan ve işletin barınaklarda izleme çalışmaları gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda Ankara’nın büyük ilçelerinden başlayarak hayvan bakım evleri ile iletişime geçilmesi öngörülmektedir. Uzmanlar tarafından hazırlanmış hayvan hakları göstergeleri ile ölçeklendirilebilir ve veriye dayalı izleme çalışmaları derneğin öz kaynakları ile yürütülecektir. Tüm süreçler raporlaştırılarak veriye dayalı politikalar yapılması için savunu çalışmalarında kullanılacaktır.
Politika Düzeyinde Savunuculuk
Yerel yönetimler tarafından kurulan ve işletilen hayvan bakım merkezleri ile başlayarak ama bununla sınırlı kalmayarak hayvan hakları izleme çalışmaları yapılacaktır. Hayvan hakları ihlalleri raporlaştırılarak yerel yönetimlere sunulacaktır. 5199 No’lu Hayvanları Koruma Kanununda tanımlanan yerel yönetimlere ve yerel kurum/kuruluşlarla işbirliği halinde çalışması gereken tüzel kişi/gerçek kişilere ulaşılarak hayvan hakları ihlallerinin önlenmesi için savunu çalışmaları yürütülmesi planlanmaktadır. Tüm bu süreçler gösterge ve veriye dayalı halde yürütülecek olup yerel yönetimlerin veriye dayalı politika üretme anlayışlarına katkı sunulması hedeflenmektedir.
Toplum Düzeyinde Savunuculuk
Türkiye genelinde hayvan hakları konusunda agresif kırılmalar görülmektedir. Bu kırılmaların nedeninin toplum düzeyinde yaşanan korku olduğu aşikardır. Bu bağlamda Topluma Bağlan Derneği 2024 yılında toplum bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verecektir. Yalnızca hayvanseverlerle işbirliği halinde olmayı değil politika üstü hayvan hakları konusunda tüm tarafları yanında görmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda medya kampanyaları, iletişim çalışmaları ve işbirliklerinin oluşturulması öngörülmektedir.
6. Topluma Bağlan Yeni Yıl Mesajı!
Sevgili Topluma Bağlan Ailesi,
Yeni bir yılın eşiğinde, geçmişin deneyimleriyle dolu bir yılı geride bırakıyoruz. 2023 hepimize birçok zorluk ve başarı getirdi, ancak en değerli kazanımımız artık bir araya gelmiş ve hayvan hakları için birlikte çalışıyor olmamızdır.
Hayvan dostlarımızın hakları için, onların yaşam koşullarını iyileştirmek ve toplumda farkındalık yaratmak adına çalışmalarımızı daha büyük bir özveri ile yeni yılda da sürdüreceğiz. Topluma Bağlan Derneği olarak, sadece hayvanları değil, aynı zamanda hayvan haklarını koruduğumuz bir yıl olması dileğiyle yola devam ediyoruz. Umuyoruz ki hep birlikte, daha adil ve sevgi dolu bir dünya için mücadele edeceğiz.
Topluma Bağlan olarak önümüzdeki sene de hak temelli anlayışın herkes için gelişmesi, kimseyi arkada bırakma prensibinin herkes için geçerli olacağı bir dünya için ve daha fazla hayvanın sesi olmak için çalışacağız. Çünkü Daha İyi bir Dünya İdealine İnanıyoruz!
Sizlere, sevdiklerinizle birlikte huzurlu ve mutlu bir yeni yıl diliyoruz.
Sevgiyle kalın,
Topluma Bağlan Sivil Toplum Örgütü
Comments